Historien om ”Virtual Assistants”

– Hvordan sekretæren blev til en online VA

Har du hørt om begrebet virtuel assistent for nylig, og mener at det må være en opfindelse der lige er kommet til?

Sådan er det faktisk ikke. Jo, måske i Danmark, men virtual assistants har eksisteret i USA siden 1990’erne da internettet kom til verden. Her får du historien om de første seje virtual assistants.

Faktisk er der mindst to historier om hvordan begrebet ”virtual assistant” opstod.

Den første handler om Anastasia Brice der, i en telefonsamtale i 1996, skulle forklare hvad hun lavede og – i mangel af bedre – kaldte det ”virtual assistant”. Det udtryk hang ved, for det dækkede egentligt ret godt hendes arbejdsopgaver. Hun var fuldtids sekretær for et international firma med en lang række forskellige opgaver. Og det foregik hjemmefra.

Andre kunne straks se ideen med at arbejde hjemmefra, så hun blev nærmest bestormet af kvinder der ville have gode råd til at komme i gang, efter hun blev nævnt i en artikel i magasin i 1997.

Det førte til, at hun i februar 1998 åbnede verdens første skole for ”virtual assistants”, AssistU, som stadigt eksisterer.

Den anden version af historien om hvordan begrebet ”virtual assistant” opstod tilskrives Christine Durst. Hun skrev i 1995 (altså stort set samtidigt med Anastacia ovenfor) en bog der hedder “The 2 Second Commute”. Hun opfattes som opfinderen af branchebegrebet ”virtual assistants”. Durst opfordrede professionelle freelancere til at udnytte internettet maksimalt og forene deres passion og trang til frihed med et online job.

Iflg. Durst var virtuelle assistenter, som er hjemmebaserede administrative arbejdere, hjemmearbejdende sekretærer, eller hvad de nu kalder sig, tiltrukket af jobbet af mange forskellige grunde.

For det første havde den daværende globale økonomiske krise ramt de traditionelle jobs og nedlagt ret mange stillinger. Som de store virksomheder lukkede ned dukkede der nye mindre virksomheder op og deres løsning på timebaseret hjælp blev, at hyre gennem internettet.

For det andet var der arbejdsomme sekretærer som, på grund af omstændighederne (familie, sygdom og mangel på jobs i lokalområdet), havde svært at finde traditionelle jobs. De fik pludselig fik meget større muligheder gennem online jobs. De traditionelle jobs blev simpelt hen byttet ud med online virtual assistant-opgaver.

Og den tredje, og måske vigtigste grund til, at jobbet som virtuel assistent virkelig slog an, var den frihed der fulgte med.

Det er et fleksibelt job, der skal skaleres og som typisk tiltrækker dem, der gerne vil slippe for ”ni til fem”-kulturen med tilhørende fastlåste arbejdstider.

(det sidste kan jeg skrive under på!)

I 1999 blev jobbet ”virtual assistant” også officielt anerkendt, for der blev foreningen IVAA dannet, International Virtual Assistant Association, der har til formål både at promovere branchen men også at sætte visse standarder for de opgaver der løses af VA’er.

Rollen som virtuel assistent har dog ændret sig en del fra midten af 90’erne og til i dag.

Hvor det i de første år i højere grad handlede om at aflaste med traditionelle sekretæropgaver, så handler det i dag mere om hjælp til nyhedsbreve, præsentationer, hjemmesider og sociale medier. Virtuelle assistenter er altså ofte hjælp til markedsføring, så virksomhedsejere kan koncentrere sig om kerneopgaverne i forretningen.

Men der til stadighed en udvikling i opgaverne – en af de nye der er kommet til de sidste par år er eksempelvis ”podcast håndtering”, dvs. at skrive shownotes (referat) af indholdet, uploade podcasten og de tilhørende shownotes på en platform der udgiver episoden, og få informationerne om det nye afsnit delt på sociale medier og i et nyhedsbrev.

Der er dog med én opgave, som tilsyneladende aldrig forsvinder: Bogføring!

– Interessant nok vil de fleste soloselvstændige og mindre virksomheder stadigt helst slippe for at rode med bilag! :o)

Så ja, virtuelle assistenter er måske lidt nyt for dig, men historien om de virtual assistants og branchen som sådan har snart 30 år på bagen. Og det er lettere end nogensinde før, at få online hjælp der sætter fut i din to-do liste.

Læs mine andre blogindlæg HER

Din Online Freelancer Virtual Assistant

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *