Hvad er en Virtual Assistant, Virtuel Assistent eller VA?
Begrebet ”Virtual Assistant” er en international job titel, der på dansk også kaldes virtuel assistent. Begge deles forkortes i daglig tale VA.
VA’er ejer deres egen virksomhed, og er altså selvstændige erhvervsdrivende.
Jeg har mit eget firma, med mange forskellige kunder. Nogle får hjælp til en enkelt opgave, andre fortløbende – det er akkurat som i alle andre virksomheder.
Nogle virtual assistants lever af det på fuld tid mens andre har det som et ”sidehustle” – det er jo f.eks. et fremragende studiejob, eller mens man er ude at rejse.
Du vil nemlig også af og til høre virtuel assistent og begrebet digital nomade koblet sammen.
Digital nomade betyder som oftest, at vedkommende er ude at rejse i en længerevarende periode og bruger VA jobbet som sin indkomst. Det kan både være på fuld tid og deltid.
Nogle digitale nomader slår sig ned i måneder eller år samme sted, arbejder fuld tid og nyder den lokale kultur. Andre backpacker sig gennem Sydamerika og arbejder nogle timer når de rammer et sted med godt internet.
Men du kan sagtens være digital nomale og ikke være VA – der findes jo mange typer af online freelance opgaver, der kan varetages fra den anden side af jorden. Spørg bare alle dem der har været hjemsendt det seneste år…
Hedder det så ”Virtual Assistant” på engelsk eller det danske ”Virtuel Assistent”?
Du bestemmer!
Dejligt ikke?
Det står dig fuldstændig frit for, om du vælger den engelske eller danske udgave når du skriver eller udtaler det – begge dele er lige korrekt.
Og vælger du forkortelsen VA, så er du i hvert fald på den sikre side! :o)
Jeg har selv valgt den engelske udgave fordi jeg også har kunder i udlandet.
Hvad er fordelen ved en VA?
Virtuelle assistenter hyres typisk ind til at løse opgaver på timebasis. Meget ofte er de en kærkommen aflastning for travle solo-selvstændige eller mindre virksomheder.
Når ideerne er mange og tiden knap, kan de lette på flaskehalsen.
Fidusen er jo, at du kan skrue op og ned for timerne som det passer.
VA’er er ofte specialiserede i nogle bestemte områder, så én virtuel assistent er ikke nødvendigvis god til det samme som en anden VA.
Derfor skal du som kunde have nogenlunde styr på hvad du har brug for hjælp til, før du finder en VA.
Det kan være du skal sprede overgaverne over to freelancere.
Min kon-kollega Kathrine er f.eks. en haj til at lave Power Point præsentationer – det vil jeg ikke just påstå er min spidskompetence… Jeg kan til gengæld finde ud af at få dit online kursus sat op med mailingliste og platform – det kan hun ikke.
Er en VA en online udgave af en PA, altså en online personlig assistent?
Det vil jeg vove den påstand at vi ikke er! Selvom det ofte er det eksempel vi bruger, når vi skal forklare hvad en virtuel assistent laver.
En PA er ofte i høj grad en blæksprutte-generalist der arbejder mange timer for samme kunde, hvor en VA er mere tilbøjelig til at have nogle helt specifikke spidskompetencer og flere forskellige kunder.
En PA er også tit på lønningslisten, mens en virtual assistant er selvstændig og sender en faktura.
Så en VA er ikke nødvendigvis en online PA blæksprutte, der kan alt fra at skrive dit nyhedsbrev, bestille din ferie, styre tilmeldinger til dit kursus og opsætte verdensklasse powerpoint præsentationer.
Til gengæld er vi hamrende gode til nogle helt specifikke ting.
Specifikke ting vi har interesse for. Gode kompetencer, typisk indenfor noget vi brænder for. Som vi uddanner os i og forfiner vores evner i. Og som vi laver mange timer om ugen, og derfor også bliver hurtige til.
Det er bl.a. derfor jeg kan skrive en blog som denne på et par timer, og det måske tager dig en hel dag.
Hvem vælger at blive Virtual Assistant – og hvorfor?
Typisk falder virtuelle assistenter i to kategorier:
De nyuddannede, backpackerne og de studerende: Dvs. dygtige unge mennesker, der enten er i gang med en uddannelse, netop er blevet færdig og ikke kan få job – eller som er digitale nomader på rejse, der supplerer rejsebudgettet.
De er digitale indfødte, ved hvad der rør sig på Instagram og TikTok og kender (og følger) de største influencers. De er med andre ord helt perfekte hvis dit produkt falder i den målgruppe.
Mange VA’er i dette segment siger ja til rutine opgaver fordi det er en god måde at få erfaring på (eller det skal financere det næste bungy jump), og prøver mange forskellige ting af. De er åbne for lidt af hvert. Så hvis du har brug for en virtual assistant der er med på mange forskellige opgaver, er du havnet det rigtige sted.
Og, ja, de fås tit også til et lavere budget end gruppen nedenfor.
Ulempen kan være, at de en dag får job, udenlandsrejsen slutter eller de simpelthen ikke tjener nok til at kunne få en virksomhed til at løbe rundt – og så lukker de.
Eller – og det er næsten lige så slemt – at VA jobbet i virkeligheden ikke er hjertebarnet men et skridt på vej til noget bedre, så opgaverne ikke nødvendigvis bliver løst lige professionelt.
Der findes fantastiske unge virtual assistants, og nogle er netop specialister fordi de er uddannet indenfor et specifikt område, der passer perfekt til dig.
Pointen er, at du skal vide hvad du har brug for hjælp til før du vælger din VA.
Både i forhold til opgaver, kemi og deadlines.
Oldies but goldies: Det er os der har haft jobs og lang erfaring fra arbejdsmarkedet, men som af en eller anden grund vælger at sadle om.
Det kan være kærligheden der kalder, som i mit tilfælde, eller en hel anden grund til at drømmen om det selvstændige liv skal prøves af.
Men intentionen er helt klar: VA jobbet er en karriere. Vi ved hvad vi vil og hvad vi kan, og vi investerer penge i efteruddannelse for at blive dygtigere.
Vi er Facebook generationen der læser e-mails og kender Verner Panton. Til gengæld aner vi (næsten) intet om Snapchat, TikTok og influencers.
Så er målgruppen i din virksomhed ”voksne” så vil det også give mening med en voksen virtuel assistent.
Og ja, vi koster mere end de unge – for erfaring koster. Til gengælde er vi hurtige specialister, der er gode til det vi laver. Og vi kan ovenikøbet finde på at stille krav til dig og foreslå ting der får dig ud af komfortzonen… ;o)
Men tro mig, det er altid gjort i den bedste mening for at få din virksomhed til at vækste!
Jeg har selv været gennem kurserne 90 Day VA og Akademiet for Onlinekurser.
FUN FACT
Vidste du, at jo ældre du er, når du stifter virksomhed, jo større chance er der for at overleve det første år?
For der er desværre rigtigt mange selvstændige virksomheder, der lukker igen inden det første år er gået.
Så har du lidt år på bagen og overvejer at blive selvstændig, så har du allerede statistikken i ryggen = du får medvind på cykelstien
0 kommentarer